Concert: Matthäus-Passion

Filmposter van Concert: Matthäus-Passion

Verraad, veroordeling en dood, maar boven alles ook liefde; hoewel het grootste deel van de tekst van de Matthäus-Passion bijna 2000 jaar oud is, is de boodschap nog steeds actueel.

De Matthäus-Passion vertelt het verhaal van Jezus’ laatste dagen. Hij wordt verraden, berecht, gekruisigd en begraven. De tekst is samengesteld door Picander, pseudoniem van Christian Friedrich Henrici, waarschijnlijk in nauwe samenspraak met Bach zelf. Als rode draad gebruikten ze het verhaal zoals verteld door de Evangelist Matteüs. Wanneer verschillende groepen of personen aan het woord komen, krijgen de zangers verschillende rollen toebedeeld – Christus, Judas, Petrus, een slavin, de leerlingen, de hogepriesters, het volk, de soldaten, enzovoort.

Nederlandse Bachvereniging
Tijd voor Bach

Opgericht in 1921 om Bachs Matthäus-Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden, is de Nederlandse Bachvereniging in de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een toonaangevend vocaal-instrumentaal ensemble van (inter)nationale betekenis. Wij zijn spelers en (door)gevers van het werk van Bach en zijn tijd- en geestgenoten. Onze musici spelen op authentieke instrumenten en worden gedreven door nieuwsgierigheid en speelplezier.

Sinds haar oprichting werd de Nederlandse Bachvereniging achtereenvolgens geleid door Johan Schoonderbeek, Evert Cornelis, Anthon van der Horst, Charles de Wolff en Jos van Veldhoven. In
2018 werd violist Shunske Sato benoemd tot artistiek leider. Het gedachtengoed van nieuwe generaties leidt steeds tot veranderende visies. Zo ontdekken we telkens opnieuw diepe lagen en verrassende schakeringen in Bachs fantastische muziek, terwijl we oog houden voor de omgeving en omstandigheden waarin zijn muziek is ontstaan.

Alles van Bach voor iedereen: dat is onze missie. Jaarlijks verzorgen wij ruim zestig concerten in binnen- en buitenland. Daarnaast kan iedere muziekliefhebber (gratis) genieten van alle werken die we opnemen voor All of Bach. Om de traditie levend te houden zijn wij altijd op zoek naar interessante
samenwerkingspartners en betrekken wij de nieuwe generaties bij ons werk. Via het Young Bach Fellowship leiden we de musici van de toekomst op, we coachen amateurs in de regio Utrecht en via ons educatieprogramma brengen wij middelbare scholieren in aanraking met de fascinerende wereld achter de noten van Bach.

Het is ontzagwekkend hoe Bach door al die tijdperken heen zo relevant is gebleven. We kunnen altijd bij hem terecht voor inspiratie, ontroering, troost en bezinning. Bachs muziek is voor alle generaties een constante factor in een hectische wereld. Zo was, is en blijft er tijd voor Bach.

Opnames Concert zijn gemaakt in de Grote Kerk Naarden.

Filmlengte: 

165 minutes

Releasedatum: 

29/03/2020

Bezoekersscore: 

Er is nog geen bezoekersscore

Favorites & Seen

Share with your movie friends